~VÄGEN TILL DITT BÄSTA JAG~


HATHAYOGA

Hathayoga sägs vara en av de allra äldsta yogaformerna, varifrån alla andra metoder härstammar, och där huvudsyftet är att skapa en inre balans. Stavelsen ha betyder solen, och tha månen.
Vid bergskedjan Himalaya för flera tusen år sedan studerade människorna djuren och deras rörelsemönster och när de började utföra djurens rörelser upptäckte de hur bra de mådde i kropp och sinne av dessa, de började regelbundet utföra rörelserna och så småningom föddes fler och fler rörleser ur vilka yogan uppstod.

Hathayoga lockar med lugna och mjuka rörelser till en skön stund på mattan. Tillsammans med meditation och andningsövningar hjälper den dig att hitta ett inre lugn.

Denna form av yoga balanserar solens och månens energi för att finna ett inre lugn och är även kallad kraftens yoga, eftersom man genom de olika yogapositionerna vill skapa balans mellan de maskulina och feminina krafterna.

Ett hathayogapass innehåller fysiska rörelser i mjuka former som i sin tur kombineras med meditation och andningsövningar. Syftet med övningarna är att balansera samman kraften som kommer från ha – solen, och tha – månen. Positionerna i hathayoga har alltså motsatta energier som stimuleras när man öppnar och stänger muskulatur och leder. Detta gör att kroppen blir mjuk, stark och flexibel genom regelbunden träning. Intensiteten under passet är lugn och positionerna utförs under längre tid än vad man gör i många andra mer dynamiska och fysiska yogaformer.

Hathayogans pass kan se lite olika ut beroende på hur yogainstruktören lägger upp klassen. Ett pass kan vara en blandning mellan andningsträning, mjuka rörelser i både liggande, sittande och stående samt flödande sekvenser som till exempel solhälsningar där rörelsen förbinds med andetaget, passet inleds och avslutas alltid i liggande position med avslappning och fokus på andetaget. 

 

HATHAYOGA ~KRAFT, SMIDIGHET OCH BALANS ~